21-10-07

Over AGFA en Black Monday

De Amerikaanse beurzen doken vrijdag 2,6 % in het rood. De Dow Jones daalde met 367 punten, de derde grootste daling van het jaar. Tegenvallende bedrijfsresultaten, van o.a. Caterpillar, Honeywell en 3M en de stijging van de olieprijs naar een recordniveau van USD 90 doen de angst voor een economische vertraging in de US toenemen. Bovendien biechtte nu ook de 4de grootste Amerikaanse bank Wachovia op dat haar kwartaalresultaat sterk te lijden had van de crisis op de hypothekenmarkt. Een hogere olieprijs geeft de Amerikaanse centrale bank door de toenemende inflatiedruk ook minder bewegingsruimte om de rente te laten dalen. Allemaal niet zo’n goed nieuws. En dan kunnen we ook nog vermelden dat het vrijdag precies 20 jaar geleden was dat Black Monday plaatsvond. Op 19 oktober 1987 daalde de Dow Jones 22,6 % op een dag.

Even terug naar eigen land. Hebt u de koers van AGFA-GEVAERT gevolgd ? Het wil maar niet lukken voor het bedrijf. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat het bedrijf sterk lijdt onder de hoge kost van grondstoffen en de zwakte van de dollar. De koers is op een jaar tijd gehalveerd: van EUR 21 in november vorig jaar tot een dieptepunt van EUR 10.52 nu.


agfa

We verwachten niet onmiddellijk verbetering, maar denken toch dat veel negatief nieuws nu in de koers vertekend zit. Prijzen onder de EUR 10 lijken ons goedkoop en een aankoop waard. Eventueel kan u ook put-opties schrijven. Voor een maart 2008 put met strike EUR 10 ontvangt u EUR 0.60 per aandeel. U moet dan Agfa aandelen kopen indien ze tegen maart volgend jaar onder EUR 10 noteren. Voor die plicht ontvangt u onmiddellijk EUR 0.60 per aandeel of 6 % van het onderliggende kapitaal. Als u gelooft in een sterke remonte van het aandeel kan u als alternatief voor een directe aankoop van de aandelen ook call-opties kopen, die u het recht geven het aandeel tegen een bepaalde prijs in de toekomst te kunnen kopen. Voor een september 2008 call met strike EUR 13 betaalt u bv. EUR 0.50. Eventueel kan u de kostprijs van de call financieren door het schrijven van puts. Alle optieprijzen op Agfa kan u hier oproepen : http://www.beursduivel.be/koersen.php?page=opties&naam=AGFA-GEVAERT&land=BE .

10:05 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: agfa |  Facebook |

01-09-07

Doe de optietest!

Het order om 2 puts oktober 2007 met strike USD 25 op Energy Conversion Devices (ENER - USD 25.95) aan USD 1.65 te verkopen werd uitgevoerd. Voor de plicht de aandelen te moeten kopen indien ze tegen de derde vrijdag van oktober onder USD 25 noteren, ontvangen we dus USD 330 (2*100*1.65) op onze spaarrekening. De tegenwaarde voor een eventuele aankoop bedraagt USD 5.000 (2*100*25). Indien we niet uitgeoefend worden (ENER staat boven USD 25 tegen de vervaldag), realiseren we dus een rendement van een goede 6 % op 6 weken, of meer dan 50% op jaarbasis. U kan hier de actuele optieprijs opvragen: http://finance.yahoo.com/q?s=EQIVE.X. Voor een grafiek klikt u hier: http://stockcharts.com/charts/gallery.html?ener.

We nemen aan dat u zich ondertussen verdiept hebt in de boeiende optiematerie? U kan u kennis nu checken met een test van Euronext. Die kan u hier opvragen: http://www.euronext.com/fic/000/010/847/108470.pdf. Succes ! Indien u er niet genoeg van krijgt, kan u ook op de site www.888options.com een beginners-test (in het menu basics) of een gevorderden-test (in het menu advanced) afleggen. Doen, zou ik zeggen. Laat ons weten hoe u het ervan afbrengt. Die 888options site is trouwens educatief zeer goed.

09:34 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ener, optietest |  Facebook |

29-08-07

Subscribe now.

U kan zich vanaf nu ook gratis abonneren op onze berichten. Het enige wat u hoeft te doen, is uw emailadres op te geven in de linkerkolom (’ subscribe ’ ). U kan ook de laatste berichten via RSS opvragen. Zo blijft u altijd onmiddellijk op de hoogte van onze postings.

20:24 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-08-07

Optielezingen

Het order om 20 puts januari 2009 met strike USD 2.50 op het biotech bedrijf DENDREON (DNDN - USD 8.20) aan een koers van USD 0.90 te verkopen, werd uitgevoerd. Tot de strike van USD 2.50 ’mag’ Dendreon 70% dalen. Dan nog behouden we de volle winst van USD 1.800,- (of 36% op een geblokkeerd kapitaal van USD 5.000,-). Pas indien Dendreon over 16 maanden onder USD 1.60 zou noteren, maken we verlies. M.a.w. : het aandeel mag 80% in waarde dalen vooraleer we verlies maken. Toch een mooie buffer, nietwaar? U kan hier de actuele optieprijs opvragen: http://finance.yahoo.com/q?s=ORGMZ.X.

Bent u gebeten door de optiemicrobe ? Liffe, de merknaam voor de optiebeurs van Euronext - onderdeel van de nieuwe mondiale beursgroep NYSE Euronext - bestaande uit de optiemarkten in Amsterdam, Brussel, Londen, Lissabon en Parijs, organiseert ook in de komende maanden voor particuliere beleggers lezingen over opties in Nederland. Het gaat daarbij om zowel basislezingen als vervolglezingen. Deze lezingen vinden in de avonduren plaats in een groot aantal plaatsen in het land. De toegang is gratis. We houden u ook op de hoogte voor lezingen in België.

1. Basislezing:

Deze lezing is bij uitstek geschikt voor hen die nog geen of slechts weinig kennis hebben van opties en die meer willen weten over de mogelijkheden en risico’s van dit veelzijdige handelsinstrument. Na het bijwonen van de gratis lezing weet u wat een optie is, welke opties er zijn, hoe u met opties kunt inspelen op verwachte bewegingen van aandelen, hoe u uw portefeuille met opties kunt beschermen tegen de gevolgen van een koersdaling, hoe u met opties extra rendement kunt realiseren op uw aandelenbezit, en nog veel meer. Planning basislezingen: 11 september 2007 Akersloot, 13 september 2007 Apeldoorn, 18 september 2007 Rotterdam, 20 september 2007 ZO-Beemster, 26 september 2007 Biltsche Hoek, 23 oktober 2007 Hardegarijp, 25 oktober 2007 Hengelo, 6 november 2007 Eindhoven, 8 november 2007 Gilze.

2. Vervolglezing:

Deze lezing is zeer geschikt voor hen die de basislezing hebben gevolgd en die hun kennis over opties willen verdiepen. Ook zij die op een andere manier zich de basis van opties hebben eigengemaakt kunnen mogelijk profijt hebben van het bijwonen van de vervolglezing. In de vervolglezing komt een aantal technische zaken aan de orde, wordt gekeken naar index- en valutaopties, en worden enkele optiestrategieën behandeld. Planning vervolglezingen: 4 oktober 2007 Akersloot, 11 oktober 2007 Apeldoorn, 18 oktober 2007 Rotterdam, 30 oktober 2007 ZO-Beemster, 31 oktober 2007 Biltsche Hoek, 13 november 2007 Hardegarijp, 15 november 2007 Hengelo, 20 november 2007 Eindhoven, 22 november 2007 Gilze.

3. Aanmelden:

Alle lezingen beginnen om 19.15 uur en duren circa 2 uur. Vanaf 19.00 uur bent u welkom voor een kopje koffie of thee.

Aanmelden is verplicht en kan:

1) Per e-mail via info@euronext.com onder vermelding van “aanmelding basislezing/ vervolglezing, plaats, datum en aantal personen”;

2) Telefonisch via 020 – 550 5555.

18:30 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dndn, opleiding |  Facebook |

14-08-07

Fortis met korting

De markten blijven nerveus.  De angst voor een grotere liquiditeitsschaarste als gevolg van de problemen op de kredietmarkten blijft aanwezig.  Voorlopig beperkt het probleem zich tot de financiele economie; de impact op de reele economie blijkt momenteel nog beperkt.  Bankaandelen zullen op korte termijn de markt wellicht `underperformen`.  Het lijkt onwaarschijnlijk dat de grootbanken in dit klimaat hun recordwinsten kunnen aanhouden.  Vandaag al meldde de Zwitserse bank UBS dat de resultaten in de tweede jaaarhelft waarschijnlijk lager zullen uitvallen. Dichter bij huis noteert Fortis nu aan EUR 27 tegenover een piek van bijna EUR 36 in april. Voor een aankoop is het misschien nog te vroeg, maar richting EUR 25 lijkt ons een aankoop te overwegen.  Eventueel kan u puts met strike EUR 25 verkopen.  De premies voor opties zijn door de toegenomen volatiliteit gestegen.  Goed nieuws dus voor de optieschrijver.  Voor een put Fortis met strike EUR 25 en vervaldag 21 december 2007 ontvangt u EUR 1.00.  U verlies dus pas indien Fortis onder EUR 24.00 zou zakken.  Het aandeel `mag` dus nog eens met meer dan 10 % daling vooraleer u verlies maakt. Hmm, niet slecht, als u het mij vraagt.  Ook als Fortis toch nog lager zou gaan, hebt u ze goedkoop binnengehaald.  Tegen EUR 25 biedt Fortis een dividendrendement van meer dan 6%.

10:04 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fortis |  Facebook |

10-08-07

Opties verkopen ?

De beurzen blijven in de ban van de problemen op de kredietmarkten.  Daar waar je een goede maand geleden overal kon lezen dat er genoeg en zelfs teveel liquidideit in de markt was, overheerst er nu de angst voor het tegenovergestelde (credit crunch).  Risiko moet weer correct vergoed worden met stijgende kredietspreads tot gevolg.  Dit leidt tot problemen bij banken en vooral bij hedge-fonds, die op deze markten met een hefboom werken. De toenemende risiko-aversie leidt natuurlijk tot dalende beurzen en het terugdraaien van de zogenaamde carry-trades (aankopen van hoogrentende munten zoals o.a. NZD, AUD en ZAR, gefinancieerd door de verkoop van laagrentende munten zoals JPY).  We vrezen dat, naast o.a. Bear Stearns, Maquarie, BNP, IKB en WestLB nog meer banken en hedge-fonds verliezen zullen melden en zouden.  We zouden bij beursaankopen dan ook de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen.  Het schrijven van gedekte puts is een alternatief.  Daarbij gaat u de plicht aan een bepaald aandeel aan te kopen als het tegen de vervaldag van de optie onder een bepaald niveau (de strike) noteert. U vindt bv. het koersniveau van Fortis (actueel bij EUR 27) interessant worden. Vier maand geleden stond het aandeel nog bij EUR 35.  Aan EUR 25 zou u echt aan kopen denken.  Waarom dan niet de plicht aangaan Fortis te `moeten` kopen indien ze onder dit niveau dalen? En u krijgt er ook nog geld voor (de premie).  Deze strategie passen we ook toe in de optie-portefeuille.  Hier nog eens de voor- en nadelen van het verkopen (of shorten of schrijven) van volledig gedekte put-opties op een rijtje. Met volledig gedekt bedoelen we dat we de volledige tegenwaarde van een eventuele aankoop van aandelen door uitoefening van de optie op de rekening hebben staan.

Voordelen:

1. U hoeft geen geld te investeren. De tegenwaarde van uw koopverplichting wordt veiligheidshalve op uw spaarrekening gebokkeerd, voor het geval u uitgeoefend wordt.

2. Uw geld op uw spaarrekening en de ontvangen premies blijven dus intrest genereren. Zo verdient u al ruim 2% op jaarbasis.

3. Uw transactiekosten zijn veel lager dan bij effectief verhandelen van aandelen. We spreken hier over ¤ 30 tot ¤ 150 naargelang de grootte van de transactie.

4. U wint als het aandeel niet drastisch daalt. Door een strike-prijs onder de aktuele marktprijs te kiezen bv. 20% onder de marktprijs, moet u enkel de aandelen kopen als ze meer dan 20% gezakt zijn. En daarvoor krijgt u nog geld ! Bij een rechstreekse aandelenkoop zou u in het boven beschreven geval al meteen 20 % verloren hebben.

5. U verdient met deze defensieve strategie dus ook geld op een stabiele en (niet te sterk) dalende beurs.

Nadelen:

1. Bij een sterke stijging van het onderliggende aandeel had u beter het aandeel zelf (of een call erop) gekocht. Bij het schrijven van puts ontvangt u enkel een premie voor de verplichting die u aangaat om te kopen als het aandeel onder de strike valt. In tijden van sterke beurshausse is onze strategie dus niet de beste; u zal geld verdienen, maar minder dan de persoon die de aandelen zelf heeft.

2. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid, dus vooraf even informeren. Veelal dient u private banking client te zijn. Best vooraf even met de bank bespreken; u moet trouwens ook een optie-contract ondertekenen.

Onze portefeuille houdt intussen goed stand.  De meerwaarde bedraagt na 8 maanden 11% ( of 18% op jaarbasis).  Dit is beter dan de Nasdaq over dezelfde periode (+ 4,9%) en onze eigen Bel-20 (- 5,73%).  Indien de beurzen verder dalen zal onze outperformance nog toenemen.

10:04 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-06-07

Opnieuw Dendreon

Gisteren meldde het biotech bedrijf DENDREON (DNDN – USD 8.55 – YTD: + 105%) dat een interim onderzoek naar de efficientie van Provenge, een middel dat prostaatkanker bestrijdt, positieve resultaten opgeleverd had.  De Food and Drug Administration had begin mei tegen de verwachting in Provenge niet goedgekeurd en om extra informatie gevraagd.  Daarop verloor het aandeel de helft van zijn waarde.  Gisteren steeg het aandeel 27 % tot USD 8,55.  Intraday bereikte het aandeel zelfs een koers van USD 13.00.  In onze optie-portefeuille bezitten we 1.000 aandelen, die we via asignment aan USD 7.50 hebben moeten kopen.  Op de aandelen hebben we augustus USD 7.50 calls aan USD 0,90 verkocht.  Dit betekent dat we de aandelen aan USD 7.50 moeten verkopen indien ze tegen de vervaldag boven USD 7.50 noteren. Indien DNDN in augustus boven USD 7.50 maken we op de positie een winst van USD 2.00 per aandeel of USD 2.000 (ontvangen premie  van 0.90 per aandeel voor de geschreven call + ontvangen premie van USD 1,10 per aandeel voor de oorspronkelijk geschreven en inmiddels uitgoefende put).

 

10:28 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dndn |  Facebook |