23-12-06

Naked puts

Als we het over het verkopen of schorten van put opties hebben, wordt daar in het Engels vaak de term ‘ naked puts’ voor gebruikt. Veelal wordt verwezen naar het ongedekt of niet volledig gedekt verkopen van put-opties. Bij het schrijven van put-opties gaat u een aankoopverplichting in de toekomst aan. Daarvoor dient u de tegenwaarde, nodig voor een eventuele aankoopvaan de onderliggende aandelen, beschikbaar te hebben. Onze defensieve aanpak vereist dat het volledige bedrag van de tegenwaarde (100%) van de aankoopverplichting in cash op de spaarrekening geblokkeerd wordt. Onze opties zijn m.a.w. volledig gedekt. Ingeval we uitgeoefend worden en aandelen moeten kopen, hebben we daar de cash voor.

De meeste grootbanken in België hanteren deze regel. Bij effectenbanken en online-banken is deze regel veelal soepeler. U hoeft soms maar de helft of 20% van de aankoopverplichting als dekking (of margin) te hebben. Die dekking kan dan ook nog eens, in plaats van uit cash, uit bv. andere effecten bestaan. Dit verhoogd echter het risico ! Bij een algemene beursdaling zal uw bank ben u komen aankloppen om dekking bij te storten. Zeker als de dekking uit (inmiddels gedaalde) andere aandelen bestaat. In het geval langlopende obligaties als dekking gebruikt werden, zal u deze misschien van vandaag op morgen moeten verkopen, alhoewel u ze veel langer wilde behouden.

Bij niet volledig gedekte put-opties doet u aan leverage. U bouwt m.a.w. een hefboomeffect in, een techniek die ook hedge-fondsen toepassen. Als alles goed gaat, worden hoge return verwezenlijkt. Als het fout loopt zijn de gevolgen dikwijls zeer groot . Denk maar aan het LTCM-debacle: het failliet van het grootste hedge-fonds bracht eind jaren 90 heel het financieel systeem in gevaar.

Nog even een kleine korrektie op de overzichttabel van onze portefeuille (post van gisteren). Bij de berekening van ’ % tot break-even’ is een foutje geslopen. We geven hier aan hoeveel % het onderliggende aandeel nog mag dalen vooraleer op de vervaldag de winst (onze ontvangen premie) volledig weg is. Voor YMI (USD 2.79) is dit 17,5 % (en niet 10,39%). Het break-even niveau is USD2,30 nl. 2,50 (strike) - 0,20 (ontvangen premie). Excuses daarvoor.

13:36 Gepost door in Strategie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.