14-01-07

aandelen vs opties

We kregen de vraag binnen waarom we niet gewoon de aandelen kopen in plaats van er putopties op te verkopen. Beide strategieën hebben voor en nadelen. Indien men een sterke stijging verwacht, kan eventueel ook nog overwegen worden calls op het aandeel te kopen. Door de aankoop van een call verwerft u het recht het onderliggende aandeel in de toekomst tegen een vooraf bepaalde prijs te kunnen kopen. Hieronder een paar kenmerken van deze 3 mogelijkheden.

  • Bij de verkoop van een put verwacht u dat de koers van het onderliggende aandeel zich zijdelings tot gematigd positief ontwikkeld. De maximale winst in de ontvangen premie; het verlies is wel onbeperkt. Bij een daling van het onderliggende aandeel heeft u ,dankzij de ontvangen premie, een zekere reserve, een buffer. De aandelen ’ mogen ’ naargelang de gekozen strike 10 %, 15%, 20% en zelfs meer dalen vooraleer effectief verlies gemaakt wordt. Rekening houdend met de slotkoersen van vrijdag mag de waarde van de aandelen in onze optie-portefeuille bv. gemiddeld met 19% dalen vooraleer we verlies optekenen (op de vervaldag van de optie). Elke dag dat er niets gebeurd en de onderliggende aandelen stabiel blijven, daalt de waarde van de verkochte putopties (en stijgt dus uw winst).
  • Bij de rechtstreekse aankoop van het aandeel verwacht u natuurlijk dat het aandeel gaat stijgen. Daar hoeft niet veel uitleg bij. U bent positiever over de toekomstige prijsontwikkeling dan bij aandelen waarop u puts verkoopt. U moet natuurlijk het geld investeren (geen intrestopbrengst) en heeft hogere beurskosten dan bij opties.
  • Bij de aankoop van een call, bent u nog positiever over het aandeel. U bent nl. bereid een premie te betalen om de aandelen in de toekomst tegen een bepaalde (hogere) prijs te mogen kopen. Indien het aandeel zou dalen, bent u enkel de betaalde premie kwijt. U winst is wel ongelimiteerd. Daar waar de tijd in het voordeel van de put-verkoper werkt, werkt ze in het nadeel van de call-koper. Het aandeel moet voor de vervaldag effectief sterk in waarde toenemen, of de inzet is verloren.

Bij wijze van test zullen we de prestaties van onze reële optie-portefeuille toetsen aan een theoretische aandelenportfolio waarin alle aandelen waarop we puts verkocht hebben, opgenomen zijn. Als aankoopprijs voor de aandelen hebben we de koers genomen op het moment dat we de puts verkochten. We hebben ook Golden Star Resources (GSS) opgenomen,alhoewel onze orders om puts te verkopen nog niet uitgevoerd zijn. Zo hebben we dan 7 posities in het portfolio. In tegenstelling tot de optie-portefeuille, waarin we actief kunnen traden, nemen we voor het aandelenportfolio gemakkelijkheidhalve een buy & hold strategie aan en houden we ze tot eind 2007. U kan deze 7 aandelen beschouwen als onze TOP 7 voor 2007. U kan zowel de optie-portefeuille als de aandelenportefeuille links opvragen.

 

12:13 Gepost door in Strategie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.