06-02-07

ETF, iets voor u ?

Zoals u al wel kon opmaken uit onze postings, hebben we een voorkeur voor aandelen uit de sectoren biotechnologie, grondstoffen, alternatieve energie en milieu (water).  We geloven dat deze sectoren het in de toekomst relatief goed zullen doen. Beleggen in deze sectoren kan natuurlijk op vele manieren.  Het kan via aandelen, opties, themafondsen en gestruktureerde produkten.  Een produkt dat in Belgie nog niet bij het brede publiek bekend is, is de ETF (Exchange Traded Fund) of ook wel Tracker genoemd.  Dit zijn open beleggingsfondsen die een bepaalde marktindex zo nauw mogelijk proberen te volgen.  Deze fondsen noteren zoals aandelen op de beurs. Voor meer informatie kan u op deze link klikken:   http://www.forteon.be/beleggen_in_trackers.asp.  Zo noteert er bv. ook een ETF voor de Bel-20 op de Amerikaanse beurs, nl. de iShares MSCI Belgium Index Fund (Ticker symbool EWK – ISIN US4642863017). U kan deze ETF zoals een aandeel verhandelen; limietorders zijn dan ook mogelijk.  Bij de meeste gewone beleggingsfondsen kent u de inventariswaarde pas de dag nadien en weet u nooit op voorhand tegen welke koers u koopt of verkoopt.  Op de meeste ETF`s kan u ook opties verhandelen. Een niet te versmaden voordeel als u het ons vraagt.  Wij verwachten dat ETF`s op termijn veel aan belang gaan winnen ten nadele van de klassieke (en te dure) fondsen.

Als alternatief voor een gewoon themafonds in alternatieve energie kan men bv. investeren in de PowerShares Wilderhill Clean Energy Portfolio (Ticker symbool PBW – ISIN US73935X5005). Dit beursgenoteerde fonds volgt de Wilderhill Clean Energy Index, die bestaat uit bedrijven actief in alternatieve energie. Hier meer info : http://energy.seekingalpha.com/article/10568

http://www.powershares.com/products.aspx?ticker=PBW

Analoog kan u ook u uw positie in de sector `water` opbouwen via de PowerShares Water Resources Portfolio (Ticker symbol PHO – ISIN US73935X5757). Voor meer info:

http://www.dailyreckoning.com/rpt/InvestingInWater.html

http://www.powershares.com/products.aspx?ticker=PHO

U ziet het, mogelijkheden genoeg.  Het komt erop aan het produkt te kiezen dat het best past bij uw persoonlijke situatie en verwachtingen.

Overigens wordt vandaag in `De Tijd` op bladzijde 20 een gestruktureerd produkt in Chinese wateraandelen voorgesteld.  Het betreft een note op 5 jaar in USD zonder kapitaalbescherming (koers wordt naar EUR omgerekend).  Intekenen kan tot 23 februari mit een minimum vam EUR 1.000.  De notering is in Amsterdam en er zal een secundaire markt zijn met een aanvaardbare bid-offer spread van 1%. Meer informatie op :

http://www.mlinvest.ml.com/be/Products/24576dd0-5eaa-4f0b...

De note biedt een interessante mogelijkheid om direct in de Chinese watersector te investeren.  Beleggers die voorzichtiger zijn, raden we eerder vermelde nieuwe waterfonds van Commerzbank aan, dat wel kapitaalsgarantie biedt.  Deze note is meer wereldwijd gediversifieerd en noteert in EUR. U participeert 100% aan een korf van internationale bedrijven die actief zijn op het gebied van water. Graag verwijzen we naar onze posting van 28 januari 2007. Meer info over deze note :

http://de.e-fundresearch.com/tmp/271206cominvestWasserAktienProtect12012.pdf

13:47 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: etf, water |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.