10-08-07

Opties verkopen ?

De beurzen blijven in de ban van de problemen op de kredietmarkten.  Daar waar je een goede maand geleden overal kon lezen dat er genoeg en zelfs teveel liquidideit in de markt was, overheerst er nu de angst voor het tegenovergestelde (credit crunch).  Risiko moet weer correct vergoed worden met stijgende kredietspreads tot gevolg.  Dit leidt tot problemen bij banken en vooral bij hedge-fonds, die op deze markten met een hefboom werken. De toenemende risiko-aversie leidt natuurlijk tot dalende beurzen en het terugdraaien van de zogenaamde carry-trades (aankopen van hoogrentende munten zoals o.a. NZD, AUD en ZAR, gefinancieerd door de verkoop van laagrentende munten zoals JPY).  We vrezen dat, naast o.a. Bear Stearns, Maquarie, BNP, IKB en WestLB nog meer banken en hedge-fonds verliezen zullen melden en zouden.  We zouden bij beursaankopen dan ook de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen.  Het schrijven van gedekte puts is een alternatief.  Daarbij gaat u de plicht aan een bepaald aandeel aan te kopen als het tegen de vervaldag van de optie onder een bepaald niveau (de strike) noteert. U vindt bv. het koersniveau van Fortis (actueel bij EUR 27) interessant worden. Vier maand geleden stond het aandeel nog bij EUR 35.  Aan EUR 25 zou u echt aan kopen denken.  Waarom dan niet de plicht aangaan Fortis te `moeten` kopen indien ze onder dit niveau dalen? En u krijgt er ook nog geld voor (de premie).  Deze strategie passen we ook toe in de optie-portefeuille.  Hier nog eens de voor- en nadelen van het verkopen (of shorten of schrijven) van volledig gedekte put-opties op een rijtje. Met volledig gedekt bedoelen we dat we de volledige tegenwaarde van een eventuele aankoop van aandelen door uitoefening van de optie op de rekening hebben staan.

Voordelen:

1. U hoeft geen geld te investeren. De tegenwaarde van uw koopverplichting wordt veiligheidshalve op uw spaarrekening gebokkeerd, voor het geval u uitgeoefend wordt.

2. Uw geld op uw spaarrekening en de ontvangen premies blijven dus intrest genereren. Zo verdient u al ruim 2% op jaarbasis.

3. Uw transactiekosten zijn veel lager dan bij effectief verhandelen van aandelen. We spreken hier over ¤ 30 tot ¤ 150 naargelang de grootte van de transactie.

4. U wint als het aandeel niet drastisch daalt. Door een strike-prijs onder de aktuele marktprijs te kiezen bv. 20% onder de marktprijs, moet u enkel de aandelen kopen als ze meer dan 20% gezakt zijn. En daarvoor krijgt u nog geld ! Bij een rechstreekse aandelenkoop zou u in het boven beschreven geval al meteen 20 % verloren hebben.

5. U verdient met deze defensieve strategie dus ook geld op een stabiele en (niet te sterk) dalende beurs.

Nadelen:

1. Bij een sterke stijging van het onderliggende aandeel had u beter het aandeel zelf (of een call erop) gekocht. Bij het schrijven van puts ontvangt u enkel een premie voor de verplichting die u aangaat om te kopen als het aandeel onder de strike valt. In tijden van sterke beurshausse is onze strategie dus niet de beste; u zal geld verdienen, maar minder dan de persoon die de aandelen zelf heeft.

2. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid, dus vooraf even informeren. Veelal dient u private banking client te zijn. Best vooraf even met de bank bespreken; u moet trouwens ook een optie-contract ondertekenen.

Onze portefeuille houdt intussen goed stand.  De meerwaarde bedraagt na 8 maanden 11% ( of 18% op jaarbasis).  Dit is beter dan de Nasdaq over dezelfde periode (+ 4,9%) en onze eigen Bel-20 (- 5,73%).  Indien de beurzen verder dalen zal onze outperformance nog toenemen.

10:04 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.